Uçak Kargo

1.2.2.2. Sebze ve Meyve
Bozulabilme ve çürüyebilme özelliklerinden dolayı ‘Bozulabilir Kargo’, sıvı salgılayabilme veya nem oluşturabilme özelliklerinden dolayı da ‘Islak Kargo’ olarak işlem görürler.
Her iki türde kargo olarak işlem gören sebze ve meyvelerin ambalajlanması sırasında aşağıdaki konular dikkate alınmalıdır:

*Ambalaj üzerine konumlandırma (This Way Up) etiketi ile bozulabilir (Perishable) etiketi yapıştırılmalıdır.
* Meyve ve sebzeler cinslerine göre tahta kutu, karton kutu, tepsi veya sepet gibi ambalajlar içerisinde sevk edilmelidir. Ambalajlar istiflenmeye, sevk edilecek sebze ve meyvenin cinsine uygun olmalıdır.
* Paketler birbiri üstüne istifleneceği için dayanıklı olmalıdır.
*Ambalaj üzerinde meyve ve sebzelerin hava almasını sağlayacak delikler olmalıdır.
*Sebze ve meyvelerin taşınması sırasında kuru buz kullanılacaksa DGR kurallarına göre yapılmalıdır.
*Ara taşıma noktası varsa ve varış noktası ile ilgili taşıma ve ülke kısıtlamalarının olup olmadığı kontrol edilmelidir.
*Göndericiden bitki sağlık sertifikası istenmelidir

1.2.2.3. Yumurta Taşınması
Yumurtalar çok önemli kargo olarak işlem gören kargolardır. Yumurtaların havayolu ile taşınmasında önemli hususlar şunlardır:

*Taşınacak yumurtanın kuluçkalık veya yiyecek için kullanılacağı gönderen tarafından belirtilmelidir
*Her bir yumurta için yuvaları olan sağlam ambalajda kabul edilmeli, ambalajlar istiflenmeye uygun olmalıdır.
*Bu kargolar konsolide edilmez, ayrıca hava konşimentosu (AWB) düzenlenir.
*Ambalaj üzerine ‘This Way Up’, ‘Perishable’, ‘Fragile’ (kırılabilir) etiketi ile ‘Keep Temperature’ etiketi yapıştırılır.
*Bilgi sağlık sertifikası gönderici tarafından temin edilir.
*Yiyecek yumurtalar kesinlikle aşırı ısıya maruz bırakılmamalıdır.
*Kuluçkalık yumurtalar için taşıma süresi göndericiden alınacak bilgiye göre belirlenmeli, uygun ısı +10 ila +15 0C arasında olmalıdır.

1.2.2.4. Yenebilen Maddeler
Yiyecek maddeleri, ısıdan dolayı ‘Bozulabilir Kargo’, buharlaşma yapabileceğinden ‘Islak Kargo’ özelliği göstermektedir. Yenebilen maddelerin taşınmasındaki özellikler şunlardır:

*Dış paketi, suyu sızdırmayacak nitelikte olmalıdır.
*Paketler birbiri üzerinde istifleneceği için dayanıklı olmalıdır.
*Ezilip hasar görebilecek olan yenebilen maddelerin hasar görmemesi için ULD yüklemelerinde üst kısımlara yerleştirilmesi ve paketler üzerine ağır parçalar konulmaması gerekir

1.2.2.5. Taze Balık Taşımacılığı
Taze balık hem ıslak hem de bozulabilir kargo özelliği göstermektedir. Taze balıkların sevkiyatında göz önüne alınması gereken hususlar şunlardır:

*Dış paketin suyu sızdırmayacak özellikte tahta, plastik veya oluklu karton kutu olması, ambalajın içerisi de mutlaka balıkların tamamını örtecek büyüklükte naylonla kaplanmalıdır.
*Buz küpleri sağlam bir torbaya konulup, ağzı sıkıca bağlanarak taze balıkla birlikte bir torbaya konulmuş ve torbanın içerisindeki hava boşaltılarak ağzı lastikle bağlanmış olmalıdır. (Buz küpleri torbaya konulmadan doğrudan taze balıkların içerisindeki torbaya konularak da paketlenebilir)
*Torba dış paketin içine konulup, kutu içerisindeki naylon örtü üst üste gelecek şekilde kapatılmış ve kutunun ağzı bantlanmış olmalıdır.
*Paketler birbiri üstüne istifleneceğinden dayanıklı olmalıdır.
*Isının +5 0C’yi geçmemesi gerekliliği unutulmamalıdır. Ambalaj üzerine ‘This Way Up’ ve ‘perishable’ işaretleri konulmalıdır.

1.2.2.6. Etlerin Taşınması
Bozulabilir kargolardan biri olan etlerin sevkiyatında dikkat edilecek konular şunlardır:

*Etler, hijyenik ve su geçirmez bezlere sarılmış olmalıdır.
*Isı derecesi taze etler için (0 ile +5 0C), donmuş etler için ise (-12 0C) derecenin altında olmalıdır. Bu derecelere ulaşılması gerekiyorsa etin üzerine kuru buz konulmalıdır. Kuru buz miktarının tespitinde IATA Tehlikeli Maddeler Düzenlemeleri dikkate alınmalıdır.
*Dökme et yüklemelerinde kompartıman üzerine naylon serilmeli, et yüklendikten sonra etin tamamı naylonla örtülmeli ve bantlanmalıdır.
* Et palet veya konteynerlerinde yüklemeden önce konteyner tabanına naylon örtü serilmeli, yüklendikten sonra naylon etlerin üzerini kaplayacak şekilde örtülmelidir.
*Paketlerin üzerine ‘Perishable’ ve ‘Keep Temperature’ etiketleri yapıştırılmalıdır.

Yazının Devamı için Tıklayınız.


Kaynak: ServexGlobal.com

İletişim

Kargo Haber
Kuyumcukent AVM No:411
Yenibosna / İstanbul

90 212 603 33 32

© 2015 Tüm Hakları Saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode