Suudi Arabistan Hakkında Bilgiler

03.07.2015 07:36

 

Gümrük Düzenlemeleri

Maliye Bakanlığına bağlı olan Gümrükler Dairesi ve Milli Ekonomi Bakanlığı Suudi gümrük limanlarının idaresini yürütmektedir. İthal vergilerinin toplanmasında ithal değerlendirmeleri kullanılmaktadır. Ancak bu değerlendirme tam olarak malın değerini de yansıtmayabilir. Suudi gümrük değerlendirmesi, ne DTÖ tabanlı ne de fatura değerine göre yapılır. Minimum fiyatlar kullanılmaktadır. Gümrük acentaları deneyimlerine göre ve yerel fiyatlara göre veya bazen üreticilerden fiyat elde edilerek değerlendirmelerini yaparlar. İstatistiklerinde ise sigorta değerlerini de ihtiva etmekte ve "CİF" olarak verilmektedir. İhraç malları ise "FOB" olarak verilmektedir. Armonize sistem kullanılmaktadır. Gümrüklere başvurular genellikle sözlü olarak yapılmakta olup, temyiz komitesi ise Gümrükler Genel Müdür Yardımsı altında sık sık toplanmaktadır. Her ne kadar Suudi Arabistan Gümrük Koordinasyon Konseyi üyesi olsa da Gümrük memurlarının iş konularında ne araştırma yapma yetkisi bulunmamakta ne de güç kullanma yetkisi bulunmaktadır.

 

Geçici Eşya Girişi Gerekleri

Promosyon amaçlı malların geçici girişlerinde eşyaların fatura üzerinde değerlerinin belirtilmesine ihtiyaç vardır. Fatura malların sergi amaçlı olduğunu belirtmeli ve sergi sonunda tekrar ihraç edileceğini göstermelidir.

Bu mallar için Suudi gümrüklerine bir depozito yatırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu toplam değerin % 5'ine veya % 20'sine tekabül etmektedir. Bu depozito sergi bittiğinde tekrar geriye alınmaktadır. İlaveten gümrük otoritesi yükleme ve indirme masraflarını yükler ve depozitonun geriye alınması iki ila dört haftayı alabilir. 

 

Özel İthalat/İhracat Gerekleri ve Sertifikalar

Özel bir ithal izni bulunmamaktadır. Alışılmamış durumlarda ise Suudi gümrükleri duruma göre tavır takınmaktadırlar. Aşağıdaki dokümanlar Suudi Arabistan'a ihracat yapanlar için gerekmektedir.

·         Menşe şahadetnamesi

·         Ticari fatura (üç nüsha), ülke orijinini ifade etmelidir. Taşıyıcının ismi, eşyaların ağırlık ve

·         değeri bulunmalıdır

·         Menşe şahadetnamesi

·         Temiz konşimento veya havayolu faturası

·         Sağlık düzenlemeleri ile uyumlu dokümanlar, eğer uygulanabilirse sigorta dokümanları

Suudi Arabistan ihracatlarında Suudi Arabistan Deniz Kargo ve Suudi Arabistan Uçak kargo tercih edilmektedir.

Suriye' de yaşanan savaş nedeniyle Suudi Arabistan Kara Nakliye yerine Suudi Arabistan Hava Kargo ve Suudi Arabistan Deniz Kargo tercih edilmektedir.

 

·         Paketleme listesi

·     Orijinal dokümanlar Arapça'ya çevrilmelidir. Saudi Arabian Standards Organization (SASO) uygunluk belgesi aramaktadır. Ürünle ilgili ise radyasyon sertifikası.

 

Etiket ve Markalama Gerekleri

Suudi Arabistan'a ihraç edilecek her türlü mal için etiketleme ve markalama ile ilgili düzenlemenin yapılması gerekmektedir. SASO etiketleme ve diğer düzenlemelerden sorumludur. Etiketleme özellikle gıda ürünleri, kişisel bakım ürünleri, sağlık ürünleri ve ilaçların pazarlamasında önem arz etmektedir. SASO ithal birçok ürün için markalama ve etiketleme ile ilgili standartları oluşturmuştur. Etiketler herhangi bir gıda ürünü için Arapça dilinde yazılmalı, kutusunda da aynı bilginin yabancı dilde yer alması sağlanmalıdır. Bu bilgiler içerisinde muhteviyatı, ülke menşei, üreticisi, raf ömrü, kullanımı ile ilgili açıklamalar yer almalıdır. Yeni etiketleme standartları 2001 Aralık ayında uygulamaya girmiş olup, şirketlerin ürünlerinin genetik olarak muhteviyatının da belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca elektrikli ev aletlerinin içerisinde Arapça olarak hazırlanmış kılavuzunun da olması gerekmektedir. Girişlerdeki kalite kontrol laboratuarları yasalarla çelişen ürünlerin girişlerini reddedebilir.

 

 

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

 

·         Madencilik ve Mermer İhracatı

·         İnşaat ve Taahhüt – anahtar teslimi tuğla ve kiremit fabrikaları kurulması ve/veya modernizasyonu, inşaat taahhütleri, Türkiye’de / Suudi Arabistan’da ya da Üçüncü ülkelerde ortak yatırım, inşaat malzemeleri ihracatı, Türkiye ve Suudi Arabistan’da temsilcilik şeklinde ticari işbirliği, şirket evliliği, taşeronluk.

·         Bayındırlık Hizmetleri

·         Danışmanlık – Mühendislik Hizmetleri

·         Çevre ve Enerji

·         Turizm

·         Kimyasal ürünler – Kimya ve petro-kimya ürünleri ithalatı, Türkiye’de temsilcilik şeklinde ticari işbirliği

·         Petrol ürünleri – Petrol ürünleri ithalatı

·         Tekstil ve hazır giyim – İhracat, Suudi Arabistan’la ortak yatırım ve pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği

·         Elektronik ve Elektrikli Makine, Cihazlar – Seramik makineleri ihracatı, Suudi Arabistan’da temsilcilik şeklinde ticari işbirliği

 

·         Gıda ve İçecek -  Buğday ve mamulleri ihracatı, Türkiye ve üçüncü ülkelerde bu alanda ortak yatırım, Suudi Arabistan’da pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği ve teknoloji transferi, şirket evliliği, bisküvi, çikolata, gofret, kek, şekerleme vb. gıda ürünleri ihracatı, endüstriye gıda ve gıda katkı maddeleri alanında Türkiye’de / Suudi Arabistan’da ya da Üçüncü ülkelerde ortak yatırım.

·         Ağaç Ürünleri – MDF, MDFLAM, profil, laminant, süpürgelik, duvar paneli ve bitiş malzemeleri alanlarında Suudi Arabistan’da bayilik şeklinde ticari işbirliği.

·         Mobilya – İhracat, Suudi Arabistan’da ortak yatırım ve pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği.

 

·         Ortak Üretim – Yurtdışından yerli üretim için ithal edilen kumaş, endüstriyel-bitkisel yağlar, süttozu, peynir suyu tozu, un ve glikoz gibi ürünlerin Suudi Arabistan firmaları ile ortak üretimi.

 

Haberin devamı için TIKLAYINIZ

Geri

İletişim

Kargo Haber
Kuyumcukent AVM No:411
Yenibosna / İstanbul

90 212 603 33 32

© 2015 Tüm Hakları Saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode